Piškótová roláda podľa vlastného výberu

Piškótová roláda podľa vlastného výberu

Piškótová roláda je rýchlo hotová. Je to obľúbený múčnik. Môžete ju ešte horúcu natrieť lekvárom alebo dať vychladnúť a naplniť smotanovým alebo maslovým krémom.

Suroviny na jednu roládu:

maslo na plech

4 vajcia20140113_150521_resized

4 lyžice teplej vody

100g praškového cukru

štipka soli

60g polohrubej múky

40g škrobovrj múčky

1 lyžička prášku do pečiva

Pŕiprava: 20 minút pri 230ºC

Pečenie 4-5 minút

Postup:

Plech potrieme maslom, položíme naň pergamenový papier, ktorý takisto natrieme maslom

Vajcia ušľaháme s vodou, cukrom a soľou tak, aby spenená hmota bola svetlá a jemná

Múku, škrobovú múčku a prášok do pečiva zmiešame, preosejem cez sitko do spenenej hmoty a opatrne vmiešame. Cesto nalejeme na pripravený plech a stierkou rozotrieme. Pečieme na strdnom rošte v predhriatej rúre. Cesto je upečené, ak je pri dotyku pružné. Ak ho pečieme príliš dlho, pri rolovaní sa láme.

Na pracovnú dosku položíme utierku, ktorá ja navlhčená alebo posypaná cukrom a vyklopíme na ňu upečené piškótové cesto. Ihneď ho natierame želé alebo lekvárom a zrolujeme.

Cesto, ktoré chceme naplniť šľahačkou alebo maslovým krémom, dáme vychladnúť prikryté vlhkou utierkov, aby sa pro rolovaní veľmi nelámalo.

Piškotovú roládu po naplnení pocukrujeme, ozdobíme šľahačkou alebo maslovým krémom a čerstvým ovocím, nastrúhanou čokoládou alebo niečím podobným.