Kysnutá bábovka s makom

Kysnutá bábovka s makom

Suroviny:

4 lyžice maslababovka

6 dkg práškového cukru

1 balíček vanilkového cukru

2 žĺtka

60 dkg polohrubej múky

soľ

250 ml mlieka

Kvások:

2 kocky cukru

3 dkg droždia

150 ml mlieka

Postup:

Maslo, cukor a vanilkový cukor miešame do spenenia, asi 10 min. Pridáme žĺtky a ešte všetko miešame 15 min.

V 50 ml mlieka rozmiešame kocky cukru, droždie a necháme vykysnúť.

Do preosiatej múky pridáme soľ, vymiešané cesto a vykysnutý kvások a mliekom zarobíme cesto, ktoré veľmi dobre vypracujeme a necháme kysnúť.

Vykysnuté rozvaľkáme na múkou posypanej table, natrieme makovou plnkou, zakrútime a vložíme do vymastenej bábovkovej formy.

Necháme ešte chvíľku kysnúť a potom pečieme v dobre prehriatej rúre asi 1 hodinu.

Pichnutím dlhej ihly skúsime, či je bábovka upečená. Upečenú bábovku necháme trochu vychladnúť, vyklopíme s formy a posypeme práškovým cukrom.