Koláč s vanilkovým krémom

Koláč s vanilkovým krémom

Ak si pripravíte cesto a krém cez obed, môžete čerstvý koláč jesť hneď odpoludnia. Príprava nie je taká dlhá, ako sa na pohľad zdá-do celkového času potrebného na prípravu je zahrnuté aj kysnutie cesta.Kolac s vanil. kremom

Príprava: 60 minút

Pečenie: 35 minút pri 200°C

Rozpočet na 35 porcií:

500 g polohrubej múky

30 g droždia

70 g cukru

3/8 vlažného mlieka

1 vajce

štipka soli

70 g margarínu

Povrch:

150 g masla

2 lyžice mlieka

200 g cukru

1 balíček vanilkového cukru

150 g mandľových lístočkov

4 lyžice citrónovej šťavy

Na krém:

1 vanilkový puding

50 g práškového cukru

štipka soli

½ l mlieka

150 g zmäknutého masla

Postup:

  1. Z prvých prísad pripravíme kysnuté cesto. Dáme dokysnúť asi na 20 minút na plechu.
  2. Maslo, mlieko a cukor prevaríme, zmiešame s ostatnými prísadami určenými na povrch a ochladíme.
  3. Uvaríme vanilkový puding podľa návodu na vrecúšku, počas chladnutia chvíľami zamiešame.
  4. Povrch cesta potrieme vlažnou hmotou. Upečieme, dáme vychladnúť a koláč rozkrojíme.

Vymiešame maslo do peny, pridáme po lyžičkách puding a opatrne miešame. Koláč naplníme a nakrájame na kúsky 6×6 cm.

Vhodná príloha:

Káva, pohárik koňaku alebo pomarančového likéru.