Jemný ovocný cheescake

Jemný ovocný cheescake

Čo budeme potrebovať:

Na základ:

  • 250 g suchých keksov
  • 120 g masla

 

Na plnku:

  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 250 g kyslej smotany
  • 50 g masla
  • 1 vajce
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • citrónovú šťavu z polovice citróna
  • 1 balíček vanilkového cukru

 

Ako na to:

Základ

1. Do klasickej tortovej formy (priemer cca 28 cm) vložíme papier na pečenie.

2. 250 g keksov pomelieme na mlynčeku na orechy. Môžeme k ním pomlieť aj hrsť mandlí alebo orechov.

3. V hrnci na sporáku nad parou rozpustíme maslo.

4. Maslo a keksy poriadne premiešame a vtlačíme do pripravenej tortovej formy. V rúre predhriatej na 180 °C pečieme 12 minút. Odložíme nabok vychladnúť.

Plnka:

5. V mixéri vymiešame tvaroh, kyslú smotanu, maslo, vajce, hladkú múku a cukor. Zmes dochutíme citrónovou šťavou, vanilkovým cukrom a môžeme pridať aj čerstvo nastrúhanú pomarančovú kôru (chemicky neošetrenú).

6. Zmes vylejeme na hotový korpus a v rúre vyhriatej na 150 °C pečieme ďalších asi 45 minút. Koláč potom necháme vychladnúť a následne ho uložíme minimálne na 4 hodiny do chladničky (odporúčame aspoň na celú noc).

Pred podávaním môžeme cheescake odzdobiť plátkami čerstvého ovocia, alebo poliať napríklad horúcimi uvarenými černicami.