Jablková torta s mascarpone

Jablková torta s mascarpone

KORPUS

3 vajcia

90g kryštálového curku

3 PL oleja

70g hladkej múky

20g kakaa

štipka perníkového korenia

 

JABLKOVÁ PLNKA

800g jabĺk

100g kryštálového curku

100ml vody

2 vanilkové pudingy

200ml voda

 

KRÉM

250g mascarpone

1-2 PL lyžice práškového cukru

6 PL vaječného likéru

1 šľahačková smotana + stužovač

 

POSTUP

  1. Bielka vyšľaháme so štipkou soli, pridáme cukor, žĺtka, olej, preosiatu múku s perníkovým korením a kakao. Všetko vylejeme do tortovej, papierom vystlanej formy a pečieme asi 20 minút pri teplote 180°C. Korpus necháme trochu vychladnúť, potom ho z formy vyberieme, odstránime papier a korpus vložíme späť.
  2. Jablká očistíme, pokrájame na menšie kocky, dáme do hrnca, kde pridáme cukor, vodu a dusíme do mäkka. Prilejeme pudding rozmiešaný vo vode. Mierne vychladnutú zmes nalejeme na korpus a vložíme do chladničky.
  3. Mascarpone vymiešame s curkom, pridáme vaječný liker a vyšľahanú šľahačku so stužovačom. Zmes natrieme na jablkovú plnku a vrátime opäť do chladničky, kde ju necháme stuhnúť, najlepšie v noci. Pred podávaním môžeme posypať škoricou, kakaom, grankom, alebo ozdobiť šľahačkou