Cukrársky blog

Ako zistíme, či je droždie čerstvé

Kvalitné droždie má mať svetlošedú farbu. Tmavé, alebo naopak svetlé škvrny sú príznakom biologickej aktivity.

Pleseň na droždí je svetlá, preto sa dá pri nepozornosti ľahko prehliadnúť.

Po rozlomení nesmie byť droždie mazľavé a obsahovať dutiny.

Ak máte pochybnosti o tom, či je droždie ešte použiteľné kúsok z neho dajte do horúcej vody. Keď vypláva hneď na povrch, môže sa ešte použiť.

Salikalové rezy

Cesto:

20 dkg hladkej múky

10 dkg hrubej múky

10 dkg masla

10 dkg praškového cukru

1 vajce

salajka (jelenia soľ)

trochu mlieka

Cesto vymiesime z uvedených prísad na doske a necháme 1 hodinu odstáť. Zmes rozdelíme na 3 časti, každú vyvaľkáme a osobitne upečieme na tukom vymastenom plechu.

Plnka:

0,5 l mlieka

2 lyžice hladkej múky + 1 lyžica solamilu

1 vanilkový cukor

20 dkg práškového curku

25-30 dkg masla

rum

kakao (čokoláda)

5 dkg pomletých orechov

1 žĺtok

Z 0,5 l mlieka, múky, solamilu a vanilkového cukru uvaríme hustú kašu. Maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme žĺtok, kakao a rum a postupne pridávame polovychladnutú kašu. Vytvorenou zmesou postupne natrieme upečené pláty, zalejeme čokoládovou polevou a pokrájame na úhľadné rezy.

Jemný ovocný cheescake

Čo budeme potrebovať:

Na základ:

  • 250 g suchých keksov
  • 120 g masla

 

Na plnku:

  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 250 g kyslej smotany
  • 50 g masla
  • 1 vajce
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • citrónovú šťavu z polovice citróna
  • 1 balíček vanilkového cukru

 

Ako na to:

Základ

1. Do klasickej tortovej formy (priemer cca 28 cm) vložíme papier na pečenie.

2. 250 g keksov pomelieme na mlynčeku na orechy. Môžeme k ním pomlieť aj hrsť mandlí alebo orechov.

3. V hrnci na sporáku nad parou rozpustíme maslo.

4. Maslo a keksy poriadne premiešame a vtlačíme do pripravenej tortovej formy. V rúre predhriatej na 180 °C pečieme 12 minút. Odložíme nabok vychladnúť.

Plnka:

5. V mixéri vymiešame tvaroh, kyslú smotanu, maslo, vajce, hladkú múku a cukor. Zmes dochutíme citrónovou šťavou, vanilkovým cukrom a môžeme pridať aj čerstvo nastrúhanú pomarančovú kôru (chemicky neošetrenú).

6. Zmes vylejeme na hotový korpus a v rúre vyhriatej na 150 °C pečieme ďalších asi 45 minút. Koláč potom necháme vychladnúť a následne ho uložíme minimálne na 4 hodiny do chladničky (odporúčame aspoň na celú noc).

Pred podávaním môžeme cheescake odzdobiť plátkami čerstvého ovocia, alebo poliať napríklad horúcimi uvarenými černicami.

Januárová súťaž (ukončená)

Milí čitatelia,

pri príležitosti spustenia EVREX blogu sme pre vás pripravili zaujímavú súťaž, v ktorej budete môcť vyhrať poukážky na akýkoľvek nákup u nás – v cukrárňach Evrex.

Ako ste si už všimli, medzi rubrikami máme pripravené dve, v ktorých budete môcť tieto poukážky vyhrať. Ide o rubriky “vaše recepty” a “rady a tipy“. Vašou úlohou je poslať k nám na email blog@svadobnezakusky.sk recept na zaujímavý a hlavne chutný koláč, tortu, zákusok… a podľa možnosti ho doplniť fotografiou.

Následne – po skončení súťaže – budú recepty s najvyšším počtom hlasov čitateľov odmenené poukážkami v hodnote 25 a 10 eur.

Druhou možnosťou, ako vyhrať poukážku v hodnote 15 eur je poslať nám na rovnaký mail nejakú z vašich praktických rád, ako “nezbabrať” pečenie, a pomôcť tak ostatným, ktorí tiež radi pečú doma. Radu, ktorú ocenia čitatelia najviac, odmeníme poukážkou vo vyššie spomínanej hodnote.

Pravidlá súťaže:

1. Na adresu blog@svadobnezakusky.sk nám pošlete recept alebo radu. Do predmetu mailu napíšte Súťaž s Evrexom

2. Nezabudnite uviesť vaše meno, email, aby sme vás v prípade výhry vedeli kontaktovať

3. Poukážky je možné použiť na nákup vo všetkých cukrárňach Evrex

4. Poukážky platia do 30 dní od doručenia výhry

5. Na januárovú súťaž máte možnosť prihlasovať svoje recepty a rady (trochu paradoxne 🙂 ) až do 15. februára. Hlasovať sa bude na našom facebooku, kde pre túto príležitosť spravíme špeciálny album.

V prípade otázok nás kontaktujte na blog@svadobnezakusky.sk.

Držíme vám palce!