Pri pečení torty, zákuskov, či koláčov musia mať suroviny ako múka, mlieko, tuk rovnakú teplotu.
Šamrole
Suroviny:
2 balenia lístkového cesta
1 vajce
500ml vody
500g krupicového cukru
5 bielkov
hladká múka na podsypanie
práškový cukor na poprášenie
cukrárske trubičky
Postup:
Rúru zahrejeme na 200ºC. Dosku na váľanie posypeme múkou a cesto na ňom rozváľame na tenký plát s veľkosťou zhruba 60×40 cm. Vajce rozšľaháme a natrieme ním plát. Potom cesto rozkrájame na asi 3 cm široké prúžky. Jednotlivé prúžky natáčame na cukrárske trubičky tak, aby vajcom potretá strana zostala navrchu. Trubičky dáme na plech, vložíme do rúry a pečieme asi 20 minút. Do hrnca dáme 500g cukru, zalejeme vodou a varíme, pokiaľ nemá teplotu 118°C. Bielky dáme do misy a vyšľaháme sneh. Ešte horúcu cukrovú zmes vlejeme do vyšľahaných bielkov a mixujeme, pokiaľ zmes úplne nevychladne. Pripravenú náplň dáme do cukrárskeho sáčku a naplníme šamrole. Hotové šamrole nakoniec pocukrujeme.
Celozrnný veľkonočný zajac
Suroviny:
200g práškového cukru
4 lyžice horúcej vody
1 sáčok vanilkového cukru
180g celozrnnej múky
kôra z ½ citróna
Postup:
Žĺtky spolu s práškovým cukrom vyšľaháme tak, aby vznikla pena a v priebehu šľahania postupne pridávame horúcu vodu. Primiešame vanilkový cukor. Bielky ušľaháme do tuhého snehu. Do cesta pridáme múku, citrónovú kôru a nakoniec zľahka vmiešame ušľahaný sneh. Cesto vlejeme do formy a v rúre zahriatej na 180°C pečieme asi 40 minút.
Jablkové zákusky
Suroviny:
30 dkg hladkej múky
12 dkg masla
2 vajcia
½ prášku do pečiva
10 dkg práškového cukru
2 lyžice sladkej smotany alebo mlieka
soľ
Postup:
Na tablu preosejeme múku, rozmrvíme v nej maslo, rozmiešame prášok do pečiva a cukor. Pridáme vajcia a keby bolo cesto tvrdé, dáme 2 lyžice smotany alebo mlieka. Cesto rozdelíme na dva diely. Jeden rozvaľkáme, položíme na slabo vymastený plech, natrieme plnkou a zakryjeme druhým rozvaľkaným dielom. Vrch potrieme vajcom a v dobre teplej rúre upečieme. Upečené posypeme práškovým cukrom.
Suroviny plnka:
1 kg jabĺk
20 dkg práškového cukru
1 lyžica mletej škorice
½ dl rumu
Postup:
Očistené a na kocky nakrájané jablká dáme spolu s cukrom udusiť. Na mäkko udusené jablká polejeme rumom, posypeme mletou škoricou, dobre zamiešame a necháme vychladnúť. Dobrú chuť prajem.
Žebrové rezy
Suroviny:
40 dkg hladkej múky
25 dkg masla
1 vajce
1 žĺtok
1 lyžica práškového cukru
2 dkg droždia
trocha mlieka
Plnka:
Podľa chuti lekvár, mleté orechy a cukor
Postup:
V preosiatej múke rozmrvíme maslo, pridáme vajce, žĺtok, cukor. V mlieku rozmiešame droždie a dobre vymiesime. Rozdelíme na tri diely a každý osobitne vyvaľkáme. Prvý položíme na plech, natrieme lekvárom, posypeme mletými orechmi a cukrom. Pokryjeme tretím dielom a pečieme v teplej rúre. Upečené a vychladnuté potiahneme čokoládovou polevou.
Míša rezy
Suroviny na cesto:
6 vajec
40ml oleja
120g hladkej múky
1 lyžica prášku do pečiva
60g kakaa
Krém:
500g tvarohu
250g masla
150g práškového cukru
rum podľa chuti
Poleva:
120g tmavej čokolády
100g masla
Postup:
Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme olej, kakao, múku zmiešanú s práškom do pečiva a tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Vymiešame vláčne cesto. Cesto rozotrieme na vymazaný a vysypaný plech a pečieme v stredne teplej rúre. Upečený plát necháme vychladnúť a natrieme ho krémom. Krém pripravíme vyšľahaním tvarohu s maslom, cukrom a rumom tak, aby vznikla hladká hmota. Vo vodnom kúpeli zahrejeme maslo, nalámeme čokoládu a miešame, než vznikne hladká poleva, ktorú natrieme na povrch múčnika.
Koláč s vanilkovým krémom
Ak si pripravíte cesto a krém cez obed, môžete čerstvý koláč jesť hneď odpoludnia. Príprava nie je taká dlhá, ako sa na pohľad zdá-do celkového času potrebného na prípravu je zahrnuté aj kysnutie cesta.
Príprava: 60 minút
Pečenie: 35 minút pri 200°C
Rozpočet na 35 porcií:
500 g polohrubej múky
30 g droždia
70 g cukru
3/8 vlažného mlieka
1 vajce
štipka soli
70 g margarínu
Povrch:
150 g masla
2 lyžice mlieka
200 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
150 g mandľových lístočkov
4 lyžice citrónovej šťavy
Na krém:
1 vanilkový puding
50 g práškového cukru
štipka soli
½ l mlieka
150 g zmäknutého masla
Postup:
- Z prvých prísad pripravíme kysnuté cesto. Dáme dokysnúť asi na 20 minút na plechu.
- Maslo, mlieko a cukor prevaríme, zmiešame s ostatnými prísadami určenými na povrch a ochladíme.
- Uvaríme vanilkový puding podľa návodu na vrecúšku, počas chladnutia chvíľami zamiešame.
- Povrch cesta potrieme vlažnou hmotou. Upečieme, dáme vychladnúť a koláč rozkrojíme.
Vymiešame maslo do peny, pridáme po lyžičkách puding a opatrne miešame. Koláč naplníme a nakrájame na kúsky 6×6 cm.
Vhodná príloha:
Káva, pohárik koňaku alebo pomarančového likéru.
Kysnutá bábovka s makom
Suroviny:
6 dkg práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 žĺtka
60 dkg polohrubej múky
soľ
250 ml mlieka
Kvások:
2 kocky cukru
3 dkg droždia
150 ml mlieka
Postup:
Maslo, cukor a vanilkový cukor miešame do spenenia, asi 10 min. Pridáme žĺtky a ešte všetko miešame 15 min.
V 50 ml mlieka rozmiešame kocky cukru, droždie a necháme vykysnúť.
Do preosiatej múky pridáme soľ, vymiešané cesto a vykysnutý kvások a mliekom zarobíme cesto, ktoré veľmi dobre vypracujeme a necháme kysnúť.
Vykysnuté rozvaľkáme na múkou posypanej table, natrieme makovou plnkou, zakrútime a vložíme do vymastenej bábovkovej formy.
Necháme ešte chvíľku kysnúť a potom pečieme v dobre prehriatej rúre asi 1 hodinu.
Pichnutím dlhej ihly skúsime, či je bábovka upečená. Upečenú bábovku necháme trochu vychladnúť, vyklopíme s formy a posypeme práškovým cukrom.
Marcipánky
Suroviny na cesto:
11 dkg práškového cukru
citrónovú kôru
½ balíčka prášku do pečiva
1 lyžička mletej škorice
3 tlčené voňavé klinčeky
1 lyžica masla
1 vajce
3 dkg orechov
2 dkg mandli
a trocha mlieka
Postup:
Múku, cukor, trochu postrúhanej citrónovej kôry. prášok do pečiva, mletú škoricu, tlčené voňavé klinčeky spolu rozmiešame.
V rozmiešanej múke urobíme jamku, pridáme maslo, vajce, pomleté orechy, pomleté mandle a mlieka toľko, aby sme mali cesto tuhé asi ako na rezance.
Zamiesené cesto na table vyvaľkáme a formičkou vykrajujeme koláčiky, ktoré poukladáme na vymastený plech.
V teplej rúre upečieme a upečené polejeme citrónovou polevou.
Citrónová poleva:
14 dkg práškového cukru
1 lyžica vriacej vody
2 lyžice citrónovej šťavy
Všetko spolu miešame ½ hodiny.