Ak si pripravíte cesto a krém cez obed, môžete čerstvý koláč jesť hneď odpoludnia. Príprava nie je taká dlhá, ako sa na pohľad zdá-do celkového času potrebného na prípravu je zahrnuté aj kysnutie cesta.
Príprava: 60 minút
Pečenie: 35 minút pri 200°C
Rozpočet na 35 porcií:
500 g polohrubej múky
30 g droždia
70 g cukru
3/8 vlažného mlieka
1 vajce
štipka soli
70 g margarínu
Povrch:
150 g masla
2 lyžice mlieka
200 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
150 g mandľových lístočkov
4 lyžice citrónovej šťavy
Na krém:
1 vanilkový puding
50 g práškového cukru
štipka soli
½ l mlieka
150 g zmäknutého masla
Postup:
- Z prvých prísad pripravíme kysnuté cesto. Dáme dokysnúť asi na 20 minút na plechu.
- Maslo, mlieko a cukor prevaríme, zmiešame s ostatnými prísadami určenými na povrch a ochladíme.
- Uvaríme vanilkový puding podľa návodu na vrecúšku, počas chladnutia chvíľami zamiešame.
- Povrch cesta potrieme vlažnou hmotou. Upečieme, dáme vychladnúť a koláč rozkrojíme.
Vymiešame maslo do peny, pridáme po lyžičkách puding a opatrne miešame. Koláč naplníme a nakrájame na kúsky 6×6 cm.
Vhodná príloha:
Káva, pohárik koňaku alebo pomarančového likéru.