Suroviny:
6 dkg práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 žĺtka
60 dkg polohrubej múky
soľ
250 ml mlieka
Kvások:
2 kocky cukru
3 dkg droždia
150 ml mlieka
Postup:
Maslo, cukor a vanilkový cukor miešame do spenenia, asi 10 min. Pridáme žĺtky a ešte všetko miešame 15 min.
V 50 ml mlieka rozmiešame kocky cukru, droždie a necháme vykysnúť.
Do preosiatej múky pridáme soľ, vymiešané cesto a vykysnutý kvások a mliekom zarobíme cesto, ktoré veľmi dobre vypracujeme a necháme kysnúť.
Vykysnuté rozvaľkáme na múkou posypanej table, natrieme makovou plnkou, zakrútime a vložíme do vymastenej bábovkovej formy.
Necháme ešte chvíľku kysnúť a potom pečieme v dobre prehriatej rúre asi 1 hodinu.
Pichnutím dlhej ihly skúsime, či je bábovka upečená. Upečenú bábovku necháme trochu vychladnúť, vyklopíme s formy a posypeme práškovým cukrom.